Początkowo od roku 1997 część budynków wykorzystywano na piekarnie, a pozostałą
część dzierżawiono hurtowni mięsnej. Ze względu na dobrą jakość pieczywa zwiększały
się zamówienia, więc właściciel wymówił dzierżawę hurtowni i zaczął wykorzystywać
również pomieszczenia wynajmowane do własnych celów.
Po opuszczeniu przez hurtownię mięsną pomieszczeń należących do piekarni
przeprowadzono w 2007 roku kapitalny remont dzierżawionych pomieszczeń w celu
adaptacji ich na potrzeby piekarni. Dobudowano również obiekt, w którym obecnie
znajdują się cztery nowo postawione silosy z blachy nierdzewnej na mąkę, których łączna
pojemność jest bliska 100 ton. Zbudowana została również instalacja pozwalająca na
automatyczny, hermetyczny i kontrolowany pod względem jakości i ilości transport mąki
na poszczególne stanowiska produkcyjne piekarni.
Piekarnia Ryszarda Robaka została założona
przez dziadka w Mogilnie w 1928 roku. Po wojnie
została przeniesiona do Inowrocławia na ulicę
Św. Ducha nr 49, gdzie przejął działalność syn
Marian, ojciec. W 1989 roku piekarnia trafiła w
ręce Ryszarda Robaka syna Mariana, który po kilku
latach prowadzenia piekarni wybudował nową przy
ulicy Poznańskiej 224 w Inowrocławiu.